Idėja inovacijoms kilo perpratus klientų poreikius

Idėja kurti inovatyvius produktus „Megodata“ kilo įsigilinus į įmonėms svarbius procesus ir stebint vartotojų poreikius. Inovatyvius sprendimus sandėlių, kurjerių valdymo srityje plėtojančio, debesijos ir el. prekybos paslaugas teikiančio verslo tikslas – kurti produktus, kurie didintų įmonių efektyvumą.

„Ne vienerius metus aptarnaudami prekybos, logistikos ir siuntų bendroves pastebėjome, kad dažna jų neturi vientisos informacinių technologijų sistemos, kuri palengvintų esminius procesus“, – pasakoja „Megodata“ vadovas Mindaugas Baranauskas. Tai, anot verslininko, ir buvo paskata kurti ir plėtoti verslą inovatyvių procesų valdymo sprendimų srityje.

Inovacijų tikslas – efektyvinti veiklą

Įmonės „Megodata“ siekis – kuriamais ir tobulinamais produktais reikšmingai suefektyvinti įmonių veiklą – nuo sandėlių ir užsakymų valdymo iki dirbtinio intelekto panaudojimo el. prekybos ar užsakymų valdymo srityse. Pastarąsias paslaugas įmonė siūlo „MegoInventory.com“ platformoje.

„Sistema automatizuoja ir suefektyvina daugelį procesų – automatizuoja užsakymų sandėliavimo sistemų ir procesų valdymą, optimizuoja pakavimo procesus ir net gali pateikti pardavimų prognozę, pasitelkus dirbtinio intelekto sprendimus. Ši platforma sujungia skirtingas valdymo sistemas į vieną vietą“, – teigia M. Baranauskas.

Anot pašnekovo, nuolat tobulinamus dirbtinio intelekto modulius siekiama integruoti į „Megoinventory.com“ platformą: „Integravus naujausius dirbtinio intelekto sprendimus programa galės prognozuoti būsimus pardavimus, numatyti didėjančius pardavimo srautus, padės planuoti prekių užsakymą ir valdyti sandėlio likučius. Šiems tikslams pasiekti ketinama bendradarbiauti su Lietuvos universitetais bei įmonėmis, turinčiomis patirtį kuriant dirbtinio intelekto sistemas“.

Kiekvienas turi galimybę tapti kurjeriu

„Megodata“ vadovas pabrėžia, kad sandėlių ir užsakymų valdymo platforma yra naujausias įmonės produktas pasiūlytas rinkai, todėl yra nuolat tobulinamas. Anksčiau įmonės įgyvendinti projektai taip pat sulaukė pasisekimo.

Vienas jų – „Venipak drive“ – kuriam atiteko labai daug visuomenės ir žiniasklaidos dėmesio. Įmonei užsakovo padiktuota idėja – sukurti sistemą, kuri leistų kiekvienam iš mūsų tapti kurjeriais, – padėjo išplėtoti Europos Sąjungos (ES) šalyse analogų neturinti sprendimą.

Projekto sėkmę lėmė bendradarbiavimo pradžia su didžiausia kurjerių tarnyba „Venipak“:

„Abiejų įmonių atstovai kartu išgrynino idėjas ir produktus, kurie buvo ir tebėra reikalingi panašioje srityje veikiančioms bendrovėms“.

„Sistema sukurta taip, kad keliaudami iš darbo, į darbą ar kitu laisvu metu norintieji gali pristatyti siuntas ir už tai gauti atlygį. Taip gerai išplėtoto šios srities produkto neturi jokia kita bendrovė Lietuvoje. Apie analogus negirdėjome ir kitose ES šalyse“, – pasakoja M. Baranauskas.

Inovacijos pasižymi funkcionalumu

Kitas įmonės produktas, susilaukęs didelio pasisekimo tarptautinėse rinkose, – siuntų savitarnos terminalai. „Nors ES šalyse tokie terminalai yra labai paplitę ir populiarūs, mūsų sukurti produktai pasižymi daug didesniu funkcionalumu – pagaminome modelius, kurie gali veikti be elektros. Taip pat aktyviai tobulinome terminalus su šaldytuvais, kurie užtikrintų galimybę siųsti ir atsiimti maisto produktus“, – pasakoja „Megodata“ vadovas.

Dar viena, anot verslininko, įmonei svarbi sritis – elektroninė prekyba. Jai priskiriamas prekių apskaitos sistemų kūrimas, diegimas, sujungimas su sandėliavimo sistemomis. „Šiuo metu išbandome kelis naujus sprendimus, kurie padėtų tiek mažmeninės, tiek didmeninės prekybos įmonių ar el. parduotuvių savininkams efektyviau išnaudoti turimus resursus“, – teigia Baranauskas.

Siekia būti vizionieriais

Anot įmonės vadovo, didžiausias jų verslo pranašumas – gebėjimas žvelgti į priekį: „Visos mūsų paslaugos ir naujai sukurti produktai gimė dėl to, kad matėme jų poreikį ir perspektyvas“.

Pasakodamas apie tiesioginę konkurenciją ir įmones, kurios vykdo veiklą panašioje srityje, „Megodata“ vadovas teigia, kad tokių nėra daug ir rinka dar nėra perpildyta.

Vis dėlto verslininkas pripažįsta, kad įmonės komanda su konkurentais kovoja dirbdama geriau už juos: „Eksperimentuojame ir stengiamės būti vizionieriais savo srityje. Tik suprasdami įmonių veiklą ir procesus bei eilinių vartotojų poreikius, galime sukurti inovatyvius produktus“, – sako „Megodata“ vadovas M. Baranauskas.