IT bendrovė universitetams mokės už technologijų tyrimus

Privataus verslo ir universitetų bendradarbiavimas tampa vis labiau įprastu dalyku ne tik vakarų šalyse, bet ir Lietuvoje. Kiekvienais metais teisės, technologijų ir gamybos įmonės finansuoja gabiausių studentų studijas bei bendradarbiaudami su universitetais stengiasi išsiugdyti jaunus talentus.

Paskutinis toks pavyzdys – informacinių technologijų bendrovė „Megodata“ skirs 15 tūkst. eurų toms aukštosioms mokykloms, kurių studentai savo baigiamuosiuose darbuose atliks tyrimus susijusius su dirbtiniu intelektu, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Bendrovės savininkas Nerijus Raudonis teigia, kad verslas privalo bendrauti su aukštosiomis mokyklomis bei kartu diskutuoti, kokių specialistų ir technologijų reikia verslui ir kaip verslas galėtų prisidėti prie jų ruošimo.

„Verslas visada sako, kad universitetai nesugeba parengti kokybiškų specialistų, bet dėl tokios padėties kaltos ir pačios įmonės, kurios nenoriai bendradarbiauja su aukštosiomis mokyklomis. Mūsų bendrovė dirba plėtojant dirbtinio intelekto technologijas, todėl manome, kad šios temos, ir konkrečiai geolokacijos duomenų apdorojimas naudojant dirbtinį intelektą, tyrimai – būtini. Todėl skirsime lėšas universitetams, kurie skatins studentus domėtis šia sritimi“, – sako N. Raudonis.

„Universitetų ir verslo partnerystė – būtina. Negalime kartoti situacijos, kuri susiklostė prieš 5 – 7 metus, kuomet IT bendrovės negalėjo rasti specialistų, nes didžioji dalis studentų rinkosi socialinės pakraipos mokslus, aukštosios mokyklos nekreipė daug dėmesio į rinkos tendencijas. Džiaugiuosi, kad tai keičiasi ir ypač džiugu, kad prie to prisideda ir verslas“, – teigia N. Raudonis.

Pašnekovas teigia, kad idėja pradėti bendradarbiavimą su universitetais brendo seniai, tačiau prieš kelis metus pradėti kurti produktai į procesą leidžia įtraukti ir universitetus.

„Šiuo metu aktyviai dirbame kurdami „Mego Inventory“ ir „Mego Mind“ sistemas, kurios padės didelėms bendrovėms valdyti visus verslo procesus. Vienas pavyzdžių – greitųjų siuntų tarnyboms kuriami moduliai, kurie valdys ir optimizuos visą eilę veiksmų – nuo siuntos paėmimo iki siuntos įteikimo galutiniam vartotojui. Visas procesas susideda iš daug veiksmų, vienas jų – kurjerių maršrutai ir jų optimizavimas, dirbtinis intelektas čia galėtų stipriai pasitarnauti“, – sako N. Raudonis.

„Būtent šiam procesui ir prašome universitetų pagalbos. Kviečiame universitetus į baigiamųjų darbų temas įtraukti dirbtinio intelekto tyrimus, o mes teiksime paramą universitetams ir kartu sukursime darbo vietas konkretiems studentams“, – sako N. Raudonis.

Jis tikina, kad šiuo metu įmonė bendradarbiaus tik su Lietuvos universitetais: „Šiais metais bendradarbiausime su mūsų šalies aukštosiomis mokyklomis. Ateityje galvojame plėsti bendradarbiavimą, bet vėlgi, Lietuvoje veikiančios aukštosios mokyklos yra geros ir tikrai aukšto lygio, todėl žvalgytis kitur dar nėra poreikio. Patys universitetai organizuoja konferencijas ir noriai bendrauja su verslu“.

 

Autorius: delfi.lt