IT specialistų alkis nenumalšintas – kiekis tempia vos iki vidutiniokų

Per paskutinius penkiolika metų informacinių technologijų bendrovės tapo svarbia Lietuvos ir viso pasaulio ekonomikos dalimi. Visame pasaulyje informacinių technologijų sektorius yra vertinamas 4,5 trilijono JAV dolerių bei manoma, kad kiekvienais metais augs 5 – 7 proc.

Paskutiniais „Invest in Lithuania“ duomenimis, Lietuvoje dirba 31 500 IT specialistų, o Lietuvos universitetuose su informacinėmis technologijomis susijusias specialybes studijuoja daugiau kaip 12 tūkst. studentų.

IT bendrovių vadovai teigia, kad technologijų sektorius išgyvena tikrą „aukso amžių“.

„Informacinių technologijų sektorius visoje Europoje ir pasaulyje stipriai žengia į priekį, vis daugiau bendrovių investuoja į tyrimus, į dirbtinio intelekto plėtojimą. Šias tendencijas matome ir Lietuvoje – ne viena pasaulinė bendrovė atidarė savo biurą Vilniuje.

Tokių bendrovių kaip „Barclays“ ir „Western Union“ atėjimas į Lietuvą davė postūmį ir mažesnėms IT įmonėms atrasti mūsų šalį“, – sako informacinių technologijų bendrovės „Megodata“ vadovas Nerijus Raudonis.

Velkamasi uodegoje 

Pasak N.Raudonio, nors darbuotojų skaičius šiame sektoriuje yra didelis, tačiau lyginant su kitomis ES šalimis – dar turime kur augti. Remiantis 2017 – tųjų metų Europos sąjungos statistika, IT specialistų kiekis lyginant su bendru dirbančiųjų skaičiumi skirtingose šalyse, Lietuva yra Europos Sąjungos uodegoje.

„IT sektoriuje dirbo 2,7 proc. visų Lietuvos dirbančiųjų, kai tuo tarpu ES vidurkis – 3,7 proc. Suomijoje dirba net 6,7 proc. visų dirbančiųjų technologijų srityje, Estijoje – 5,6 proc. Latvijoje – 2,3 proc.

Augti vietos yra tikrai daug ir labai tikimės, kad vis daugiau jaunų žmonių rinksis būtent su informacinėmis technologijomis susijusias specialybes“, – sakė „Megodata“ vadovas.

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, Lietuvoje su technologijų sektoriumi susijusių ir veikiančių bendrovių kiekis yra kiek daugiau kaip 3 tūkstančiai.

2011 – tais metais tokių veikiančių įmonių buvo 2 tūkstančiai. Kiekvienais metais šios bendrovės parduoda paslaugų ir produktų beveik už 2 mlrd. eurų ir per paskutinius ketverius metus šis skaičius padidėjo beveik 20 – čia procentų.

Pritraukia šimtus milijonų eurų

N. Raudonis sako, kad IT sektoriaus bendrovės į Lietuvą pritraukia šimtus milijonų eurų.

„Paskutiniai duomenys rodo, kad vien 2017 – taisiais tiesioginių užsienio investicijų Lietuvoje į IT sektorių buvo daugiau kaip už 250 mln. eurų. Tai yra 25 proc. visų užsienio investicijų į Lietuvos ūkį“, – sako N. Raudonis.

Daugiausiai investicijų pernai Lietuvą pasiekė iš JAV: 15% visų 2017 m. projektų. Toliau rikiuojasi Jungtinė Karalystė ir Vokietija, po 11,5% visų projektų.

Pašnekovas teigia, kad daugiausia investicijų pritraukia inovatyvius produktus kuriančios bendrovės: „Tiek mes, tiek kitos įmonės yra paklausios užsienio rinkose, nes mes kuriame inovatyvius produktus, kurių alternatyvų nėra niekur kitur. O tokius produktus galime sukurti tik investuodami į darbuotojus ir technologijos – tiek 2017 ir 2017 – tais metais į plėtojamus projektus investavome beveik 10 milijonų eurų“.

Programuotojų trūkumas išlieka

Kalbinti vadovai sako, kad nors universitetuose studijuoja daug specialistų, visgi jų trūkumas yra jaučiamas.

„Didžioji dalis IT bendrovių susiduria su specialistų trūkumu. Ypač trūksta aukštos kvalifikacijos specialistų, kurie turėtų darbo patirtį.

Bet viliamės, kad su kiekvienais metais ši situacija gerės, kadangi auga nauja programuotojų karta, matome, kad daug lietuvių grįžta iš užsienio dirbti čia Lietuvoje, nes IT bendrovės gali pasiūlyti geras darbo sąlygas“, – sakė N.Raudonis.

 

Adresas: lrytas.lt
Autorius: lrytas.lt