Nerijus Raudonis. Informacinės technologijos 2019-aisiais. Kas laukia pasaulio?

2019-ieji metai pasauliui padovanos daug naujų technologijų – dirbtinis intelektas vis labiau skverbsis į kasdienes mūsų veikas ir darbus, viliamsai, kad 5G technologijos bus pradėtos naudoti kasdienėje veikloje. Norėčiau ir aš pasidalinti mintimis, kas turėtų labiausiai pasikeisti per ateinančius metus.

5G technologijos plėtra

Vis daugiau šalių dirba plėtodamos 5G technologijas. Štai Jungtinės Amerikos Valstijos skelbia, kad jau 2019-aisiais metais šia technologija ir ryšiu galės naudotis ir pirmieji eiliniai mobilioji ryšio vartotojai ir verslo sektorius, visgi skeptikai teigia, kad be 2020-ųjų tai bus neįmanoma. Kad ir kaip bebūtų, visgi 5G kūrimas vyksta pilnu intensyvumu ir tai bus vienas svarbiausių technologinių ir telekomunikacijų bendrovių darbų ateinančius metus.

Debesijos technologijos

2006-aisiais metais pračiai pradėtos naudoti „debesijos technologijos“ šiandien išgyvena aukso amžių – tiek eilinai, tiek ir verslo klientai naudojasi nuotolinėmis duomenų saugyklomis. Bet ir čia reikia naujovių. Terminas „Multicloud“ bus esminis 2019-aisiais. Bendrovės jau dabar svarsto, kaip sujungti skirtingus duomenis esančius skirtinguose serveriuose ir juos padaryti saugesnius ir labiau prieinamus.

Duomenų panaudojimas taps efektyvesnis

Dirbtinis intelektas ir toliau sėkmingai tobulės bei naudos vis daugiau duomenų, todėl bus daug efektyvesnis. Visgi didžiosios bendrovės turės išmokti, kaip panaudoti vis labiau augančius duomenų kiekius. Vien 2018-aisiais metais pasaulyje buvo surinkta net 90 proc. daugiau duomenų nei 2017-aisiais, tačiau kitas svarbus dalykas, kad vos 1 proc. duomenų mes galime panaudoti efektyviai. Ekspertai mano, kad per ateinančius kelerius metus mes sugebėsime duomenų panaudojimo efektyvumą pakelti iki 3 ar 4 proc., o tai reiškia, kad dirbtinis intelektas ir jo siūlomi sprendimai bus dešimtis kartų efektyvesni.

BDAR iššūkiai

Gegužės mėnesį įsigaliojęs duomenų apsaugos reglamentas dar vis kelia daug iššūkių verslui. Ir tai susiję su IT. Skaičiuojama, kad apie 1000 JAV internetinių svetainių neveikia Europos sąjungoje, nes dar vis neatitinka duomenų apsaugos reglamento normų, o trečdalis ES bendrovių dar vis nėra pilnai įgyvendinusios būtiniausių pakeitimų. 2019-aisiais metais IT ir toliau susidurs su BDAR iššūkiais, bet labai tikiuosi, kad daugelis klausimų jau bus išspręsta.

 

Autorius: delfi.lt